Salina Turda

Anuntandu-se o zi cu soare, am plecat la plimbare pana la Salina Turda.

Binenteles, o sa gasiti o gramda de poze pe net, etc...

Pe scurt:

Se intra printr-o galerie de cateva sute de metri, de zici ca nu se mai gata. Prima oprire pe dreapta, "Sala Ecourilor". Aici va puteti exersa rasul malefic. I did. Bwuahahahaha.


Apoi, se ajunge intr-o sala cu tot felul de "masinarii" medievale, ingenioase de altfel, daca te gandesti ca erau operate de cai, iar oamenii sapau in sare cu mana. Intrarea costa 8 lei pentru studenti (daca ai fatza de student, poti sa-i spui la fatuca de la intrare, te va crede pe cuvant) si 15 lei pentru adulti. Luand in considerare ce altceva poti sa faci cu acei bani, si ca viata ii scurta, da, se merita. 
Dupa ce ai depasit masinariile, la catziva metri, trebuie sa cobori cateva scari inguste, dupa care printr-un coluar, te loveste acel "open-space" specific minelor de sare. Pozele sunt de prisos, adica, nah, toata lumea facea poze.. dar, nu-s 3D nenica, n'au nici o valoare... trebuie sa vezi cu ochii tai, sa faci pe tine de frica cand vezi haul de sub tine. 

Amenajarea moderna (prin fonduri PHARE, sa le traiasca familia) m-a dus tot timpul cu gandul la filmul Alien.
Tot ce-i "man-made" ii din lemn natur de brad, inox, otel grunduit, sticla groasa. Calitate.
Cu alte cuvinte, Salina Praid are numai de pierdut. 

Stai un pic la coada la liftul de sticla, cobori... esti intr-o alta tara. "Nisip" din sare pe jos, parchet, inox, sticla. 
Bowling, MiniGolf, Fotbal, Baschet, Banci, Scaune, Carusel, Internet (dlink, 2dbi.... stati pe langa centrul de informatii , daca vreti sa aveti semnal)

Pentru senzatii mai tari, se poate cobora inca aproape 100m, in mina Tereza, unde s-a format un lac pe care poti sa te dai cu barca (10 ron / 15 min)

Stateam la coada la barci, avand ganduri apocaliptice, ca inimaginabilul se petrece: ceva/cineva de sus declanseaza o mica ploaie de bucati de sare peste noi,, o "bucatzica" a reusit sa-mi faca un mic cucui.

Offtopic: trebuie neaparat sa vizitati: http://trololololololololololo.com/ ... nu ma pot opri din ascultat :)

Plimbarea cu barca ii doar o metoda de a pierde vremea si de a te apropia de peretii clopotului de sare. Un moft ieftin, dar de efect. 


Doua ore trec destul de repede, cu toate ca nu prea ai ce vedea, comparativ cu alte pesteri.. ca nah', alea's naturale.

Deci, cand treci prin Turda, si-ti permiti sa pierzi o ora, opreste-te la salina. Merita.

2 comments:

Dan said...

No, vezi ca am plecat in Americi fara sa ajung pe la salina asta din Turda. De aia din Praid sunt satul, am fost de mi-au iesit toate bolile.
Apropo, zici ca e asa moderna, da' semnal la mobil ai ?

Br0zkY said...

Ai, la 0364-566... adica ai un pic de net, si cu ala-ti dai tu semnal la ce vrei :)

Post a Comment