Educatie Rutiera.

Articol modificat in 22.02.2010 pentru a participa la concursul TraficTube


1. Sunt un aprig comentator / observator la greselile altora din trafic, si imi recunosc aproape in totalitate
propriile greseli. Zilnic fac cam 30km prin oras, (acasa->gradinita->servici.nevasta->servici.eu->servici.nevasta->gradinita->acasa). Pe acest traseu, am de multe ori deaface cu "bizoni", sau cum le mai zic eu, "tzarani". Avand o camera video de filmat in trafic va aduce mai multa culoare si sunet articolelor mele referitoare la participantii in trafic.


2. "Articol inscris in concursul trafictube.ro"


---[articol original]---
Nu am carnet de multa vreme, de prin 2006, iar de atunci pana in prezent, am facut vreo 80.ooo km.

Si din prima zi de condus, pana in prezent, nu am avut o zi in care sa nu-i blagoslovesc pe taximetristi.

Ii inteleg intr-un fel, pentru ca eu sunt in trecere, ei sunt la locul de munca. Ei zilnic, bat aproape aceleasi trasee, feresc aceleasi gropi, stau in acelasi scaun, cateva ore bune pe zi. 
Ei, si soferii de autobuz, au o soarta mai aparte, in traficul de zi cu zi.
Dar totusi, asta nu le da dreptul sa nu respecte regulile de circulatie, mai ales o regula simpla: SEMNALIZAREA.

In principiu, semnalizezi cand intentionezi sa-ti schimbi directia de mers, sau banda. Mai intai te uiti in oglinzi, sa vezi daca ai loc / posibilitatea sa faci manevra in siguranta. Apoi, semnalizezi, sa vada boii din spatele tau, ca tu urmeaza sa faci o cascadorie periculoasa. Dupa care, incepi manevra. 
Pe mine tov. instructor auto m'a invatat ca, in sensurile giratorii se semnalizeaza stanga la intrare, dreapta la iesire. In localitate, de la 25m, in afara localitatii , de la 200m .(posibil sa nu fie exact, dar p'acolo).

Bun, taximetristii nu semnalizeaza aproape deloc in sensurile giratorii. Stai la intrarea in sens, si te tot uiti la el, si te gandesti, "oare ce vrea sa faca ? iese inainte de mine, sau dupa mine ?"... Mai mult, cand trag pe dreapta, numa' ii vezi ca incetinesc, si se opresc, fara sa semnalizeze. Si apoi, cand treci de ei , vezi defapt ca ei au oprit ca sa lase o cucoana, sau ca sa schimbe doua vorbe, cu un alt taximetrist oprit. 

De multe ori, mi-am dorit sa am un ARO, un GAZ, ceva masinutza de care sa nu-mi para rau ca o julesc, si cu camere video, sa inregistreze cateva "accidente usoare" cauzate din cauza ca nu a semnalizat regulamentar. 

De aceea, cand am vazut secventa din filmul Shoot'em'Up, m'am simtit razbunat putin:





2 comments:

Dan said...

Faina secventa din film, mi-a mers si mie la suflet :))
BTW, te incalzeste sa stii ca si taximetristii din New York sunt la fel de magari ? Cred ca toti soferii de taxi urmeaza aceeasi scoala internationala de condus...

Br0zkY said...

puh-ule, azi ti-am sters numarul de telefon din agenda. Aproape ca am sters o lacrima.
Pentru asta, dai o ciorba.

Post a Comment